zondag 5 december 2010

Leren 2.0: De kloof tussen praten en doen

Wat is de gouden tip?
Ja, zo'n titel trekt kennelijk bezoekers want de zaal waarin deze presentatie op de Online Educa gegeven werd zat binnen de kortste keren helemaal vol!

Na een korte inleiding van Chairman Jan-Kees Meindersma (die Wilfred Rubens verving) gaf Lance Dublin eerst een presentatie. Niet schokkend, niet nieuw, maar zeker niet slecht. Je kunt het nodige materiaal van hem vinden via zijn website. Heel raak vond ik de quote die hij op een gegeven moment liet zien:
"OH: Social media is like teen sex. Everyone wants to do it. No one actually knows how. When finally done, there is surprise its not better."
Daarna gingen Satu Nurmela en Riitta Suominen met elkaar in dialoog over 10 stellingen voor en tegen het educatieve gebruik van Social Media in het onderwijs en toen werd het echt leuk!
De stellingen op het scherm en de dames aan weerszijden die telkens om de beurt de voors en tegens van de stelling verdedigden (waarbij een van hen zich natuurlijk behoorlijk geweld moest aandoen). Eindelijk eens een andere werkvorm met wat meer interactie in de vorm van een soort toneelstukje.
Daarna kregen deelnemers in de zaal de opdracht om groepjes te formeren en een gouden tip te formuleren waarmee social media in het onderwijs beter te implementeren is.

Gelijk na het geven van de opdracht zag je mensen opstaan en weglopen, typisch gedrag voor een aantal bezoekers. Stel je voor dat je zelf actief ergens aan deel moet nemen...

Anderen zochten elkaar echter op, kozen de voertaal en gingen in discussie. De bedoeling was dat het antwoord geformuleerd zou worden in maximaal 140 karakters en vervolgens getwitterd naar de chairman, maar dat kwam helaas niet helemaal uit de verf omdat sommigen klaagden over de internetmogelijkheden.

Na een kwartier kwam de terugkoppeling uit de groepjes en werd er nog wat nagepraat. Eigenlijk een les zoals je je die met je leerlingen ook voor kunt stellen, heel normaal en niet wereldschokkend maar voor een Online Educa sessie een welkome verademing!De resultaten zijn door een van de workshopleiders gelijk na de sessie via Twitter online gezet:
Na afloop vroeg ik of de stellingen online kwamen. Daar was helaas nog niet over nagedacht: I believe it becomes available on cd through Online Educa. Dat is dan weer een domper...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten